Plajele de pe litoralul sudic al Mării Negre, blocate de munți de alge. Turiștii sunt nemulțumiți și reclamă mirosul insuportabil

Plajele de pe litoralul sudic al Mării Negre, blocate de munți de alge. Turiștii sunt nemulțumiți și reclamă mirosul insuportabil
Sursa foto: Facebook/Apele Romane Dobrogea-Litoral
Publicat: 13/07/2022, 18:55

Turiștii care au ales să își petreacă concediile pe litoralul românesc din zona sudică se lovesc încă o problemă. Algele, care formează o pătură inestetică și care sub soarele arzător emană un miros greu de suportat. 

Weekendul trecut pe partea sudică a litoralului românesc a bătut un vânt puternic, fapt ce a făcut ca algele care sunt pe fundul mării să fie desprinse și aduse la mal. Golfurile din stațiunile Jupiter, Saturn, Venus sau Cap Aurora s-au umplut de plantele marine.

Cea mai mare cantitate de alge a fost semnalată pe plaja din stațiunea Saturn, luni dimineață, când turiștii de acolo au sunat la Apele Române.

Turiștii reclamă faptul că aceste alge emană un miros greu de suportat și le strică vacanța. Oamenii abia puteau intra în apa mării.

Dacă cei mici au luat-o ca pe o joacă, adulţii au fost dezamăgiţi şi furioşi că nu a intervenit nimeni. ”Să ştiţi că nu e normal, am plătit nişte bani să avem nişte condiţii, la hotel de patru stele”, se plânge un bărbat. ”Muşte, miros … (Hotelul a răspuns) că nu e datoria lui, că e datoria Apelor Române. Dar nu vine nimeni. Banii noi i-am plătit”, adaugă el.

”E un disconfort, totuşi”, spune o femeie. ”Și un miros. Sper din tot sufletul ca mâine să fie curat”. ”E ultimul an în care mai vin în România, sunt dezamăgit total”, declară un bărbat. ”Nu ştim ce să facem, stăm cu copiii aici, în infecţiile astea, nu mi se pare normal”.

Autoritățile și reprezentanții Apelor Marine le adună în fiecare seară cu utilaje speciale, dar a doua zi dimineață sunt la loc.

„Încercăm să gestionăm dezvoltarea fenomenului algal, prezent în ultimele zile pe litoralul românesc cu preponderență în zona de sud a țărmului românesc. Echipele Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) vor fi prezente seară de seară, acolo unde este nevoie”, au transmis reprezentanţii de la Apele Române Dobrogea-Litoral.

Fenomenul infloririi algale se repetă an de an din cauza temperaturilor caniculare. Algele se formează la adâncimi mici, au nevoie de căldură și soare. Plajele potrivite pentru ele sunt cele din sudul litoralului, Saturn, Olimp, chiar și Eforie.

Înflorirea algală poate fi atenuată doar dacă depozitele se colectează zilnic şi mai ales dacă vântul îşi schimbă direcţia şi duce curenţii de apă spre larg. Recordul de alge a fost înregistrat în urmă cu 10 ani, când de pe plajele litoralului au fost adunate aproape 50.000 de tone de plante marine, potrivit Antena 3.

Ce soluții există pentru limitarea acestui fenomen

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au reluat în acest an documentarea în ceea ce privește găsirea unor metode cât mai eficiente de a face față fenomenelor algale cu care se confruntă în fiecare an. Specialistul pe probleme de ingineria mediului din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral, Nicușor Buzgaru ne descrie cele două tipuri de sisteme de retenție a algelor cu ajutorul plaselor (fixe și mobile) ce se folosesc în toată lumea.

Sistemele fixe sunt constituite din plase prinse de suporți ficși (pot fi piloni înfipți în plaja submersă sau sisteme fixe de ancorare) și sunt utilizate mai rar, fiind dificil și laborios de amplasat, fiind folosite cu precădere împotriva rechinilor și meduzelor.

Cele mai utilizate sunt sistemele mobile ,care sunt asemănătoare barajelor plutitoare folosite pentru depoluări, care se montează transversal, pe direcția curentului predominant, ca algele să fie conduse către mal, de unde pot fi adunate.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?